Bystřičtí družstevníci Týnci zatím s platbou nepomohou

08.03.2012 20:46

 

Týnec nad Sázavou – Z čeho zaplatí Týnec 3,3 milionu korun, tedy částku, na níž se dohodlo město se zástupci společnosti AGS Astra, která stavěla sídliště Kněžinu, při hledání cesty ze vzájemných žalob?

 
 
 

To byla jedna z klíčových otázek, která zazněla při pondělním mimořádném jednání týneckého zastupitelstva. Svolal ho starosta Týnce Martin Kadrnožka na žádost osmi zastupitelů.

Ti v dopise starostovi požadovali odpovědi na řadu otázek. Jednou z nich byla i ta, jaké stanovisko má Bytové družstvo Bystřice ke zmiňované platbě 3,3 milionu korun. Družstvo se totiž na výstavbě sídliště Kněžina podílelo společně s Týncem. Právě ono má na svém kontě takzvané zádržné. To město Týnec zhotoviteli díla, firmě AGS Astra nevyplatilo, protože odvedla nekvalitní dílo s řadou závad a nedodělků. Z původního zádržného 14 milionů korun se kvůli nutným výdajům na opravy domů na Kněžině ztenčilo až na nynějších 3,8 milionu korun.

Z něj by družstevníci ještě nyní potřebovali odčerpat 2,5 milionu na další nutnou opravu střechy, do níž zatéká.

„Kolika korunami přispěje vaše družstvo na platbu dohodnutých 3,3 milionu korun?“ ptala se zastupitelka Alice Čečilová, která už na lednovém jednání vyzývala ke schválení dohody.

Předsedkyně Bytového družstva Bystřice Jana Součková odpověděla s tím už na středu 11. dubna je připravena v Bystřici schůze delegátů družstva. Právě oni budou volit nové představenstvo,  a právě to by mělo rozhodnout, zda a v jaké výši přispěje Týnci ze zádržného na úhradu platby dohody. Staré vedení BD už k tomu nyní vůli nemá. 

Bystřickému bytovému družstvu z celkem 14 milionů korun zádržného, což je částka, kterou investoři stavby sídliště Kněžiny, město Týnec a BD Bystřice nevyplatily zhotoviteli díla, firmě AGS Astra kvůli nekvalitně odvedené prácii, zbývá nyní jen 3,8 milionu korun.  Veškeré peníze družstvo utratilo při odstraňování závad na sídlišti. A další výdaje, v hodnotě 2,5 milionu korun, je čekají nyní při opravě střech.

Jak to na sídlišti skutečně vypadá, dosvědčili při pondělním jednání sami obyvatelé sídliště. Byla jich plná zasedací místnost MěÚ Týnec. Nespokojení obyvatelé domů starých teprve pět let připomínali, že již teče do bytů, nebo že jim vypadávají okna a balkonové dveře...

Další zajímavá a nyní otevřená otázka pondělního zastupitelstva se vázala na stavení dozor. Přesněji: kdo měl dozor nad pracemi na sídlišti a jakou za to získal odměnu.

Na otázky odpověděl Oldřich Zadražil, dlouholetý stavební technik, když připomněl, že si stavení dozor, mimo jiné příbuzensky propojený s vedením firmy AGS Astra, odnesl téměř 1,9 milionu korun.

A právě z tohoto zjištění pak vyplynula další otázka.Mohlo by město zažalovat stavební dozor za to, co se stalo při stavbě sídliště?

„Je možné o tom uvažovat,“ odpověděl Vladimír Krejčík, právník města, který připravil smlouvy dohody o narovnání mezi stavební firmou a městem.

Zda někdo stavební dozor skutečně zažaluje, mělo by to být nejspíš město Týnce, není jasné. Při zastupitelstvu se k tomu nikdo z vedení města nevyjádřil.

Jasné ale je, že 3,3 milionu korun Týnec musí vyplatit během třiceti měsíců i to, že peníze stáhne z jiných částí rozpočtu. Zřejmé je i to, že se platba dohody nedotkne obyvatel sídliště Kněžina.

„Nechceme, aby družstevníci platili něco navíc,“ potvrdil starosta Týnce Martin Kadrnožka.

 

Autor: Zdeněk Kellner

Zdroj: https://benesovsky.denik.cz/zpravy_region/bystricti-druzstevnici-tynci-zatim-s-platbou-nepomohou-20120307.html